Practice CompTIA A+

Memang terpaksa duduk diam-diam dan jawap soalan-soalan di proprofs certification untuk sijil CompTIA A+. Mungkin ada users yang pernah ambil exam ni dahulu and dah lulus pun. – Cuma saya sahaja yang belum. – Itu pun company yang suruh. Sebenarnya saya lebih berminat kepada certifications yang berbaur programming. (A+ lebih kepada basic hardware dan juga OS). Dulu saya pernah ambil Microsoft SQL Server 2008 dan juga Java untuk Sun Certified Programmer di sini. Tapi tiada kesinambungan untuk level yang lebih tinggi. – Harap company boleh sponsor atau saya terpaksa keluarkan duit sendiri. – Haiyark!

Perancangan Untuk Java dan PHP

Assalamualaikum dan selamat tengah hari. – Menulis ketika waktu tengah hari. Sepatutnya saya kena berhenti menulis pada waktu-waktu sebegini. Tapi tak apa. Sekejap je ni. Dalam kepala ni ada idea di mana saya akan membina satu lagi blog berniche programming iaitu Java dan juga PHP. Tujuannya tidak lain tidak bukan adalah kerana tidak mahu ilmu yang ada dikepala hilang begitu sahaja. Sekurang-kurangnya saya menulis sambil belajar. Dan paling penting apa yang saya pelajari boleh dikongsikan bersama.

Flashback : My Old Blogs

Kepala dan badan unstable. Tak tahu kenapa. Macam biasa, masa lapang diisikan dengan browsing Internet. Banyak juga laman-laman cool yang telah saya masuk. Baca dan terus baca untuk Inspiration diri. Namun tiba-tiba my memory teringat 2 buah blog lama saya yang telah lama kesepian iaitu nizamghazi.blogspot.com dan juga sharulnizam.wordpress.com. Bila baca balik teringat masa-masa dulu sambil smiling on my screen. – like a child.

In Progress develop a few e-commerce site

Walaupun sekarang saya tengah sibuk menulis novel, (masih dalam suku in progress), tetapi pada masa yang sama masih meneruskan kerja-kerja freelance yang lain. – membuat beberapa e-commerce site. Mungkin ada yang tertanya-tanya apakah platform yang saya gunakan. Adakah melalui CMS atau hard code? Di sini saya masih lagi perlu berahsia kerana ini merupakan satu-satunya part time job yang menguntungkan. Mungkin apabila saya telah berada di tahap yang tertinggi, rahsia tersebut akan terbongkar melalui ebook. Atau mungkin terus melalui tutorial di nizamghazi.com

Truth is Painful – SEO

Artikel ini ditransfer dari nizamghazi.com demi tidak mengguriskan hati sesiapa.

Baiklah saya mulakan dengan isu SEO (Search Engine Optimization). Ini kerana ada beberapa individu yang bertanyakan isu tersebut directly to my inbox. Saya rasa lebih baik saya kongsikan di sini. Lebih adil kan. Yeah semua tahu SEO merupakan elemen terpenting khususnya mendapatkan trafik berbanding facebook fanpage atau BlogWalking. Kerana apa, kerana ianya datang tanpa dipaksa sekaligus membolehkan anda melupakan seketika blog kesayangan anda dan boleh pergi buat kerja lain.

Kata mereka, blog ini kerap berada di top ranking google dan ianya berkaitan dengan perkara-perkara yang tak ada orang Melayu tulis terutama hujahan Inspiration. Bila ada orang cakap macam tu saya mula rasa eh? ye meh? saya tak tahu pun. (terkejut plus teruja plus smiling on the screen sampai terpecah – splash!). Bukan nak show off atau off show. Ini sekadar berkongsi sedikit pengalaman dan sedikit trick terutama kepada new comer in blogging world. Seolah-olah pembongkaran “The Secret World of Blogger”.

Honestly, saya tidak menggunakan sebarang teknik SEO yang gila-gila semata-mata untuk mendapatkan ranking yang terbaik di sana. Bagi saya sudah cukup dengan content itu sendiri. Saya hanya mempraktikkan penulisan yang baik bagi membuatkan readers terus berminat untuk membaca sehingga habis. – dari perenggan pertama lagi. Psst tidak semestinya penggunaan Bahasa Melayu yang baku lagi teratur itu dikatakan baik. Yang penting bagaimana ianya diolah sekaligus membuatkan readers faham dan boleh masuk ke dunia penulisan saya.

Personal Option : Teknik memasukkan tag-tag yang tidak berkenaan pada sesebuah artikel adalah seseuatu yang tidak adil dan profesional buat readers. – sedangkan ianya sangat tidak relevan dengan content. Bukankah itu suatu penipuan dan perangkap? Gyaaaaah! mesti ada yang melatah, “suka hati kamilah nak tag apa pun, ini blog kami kan? Kami adalah sebuah team blogger yang berdedikasi tinggi.” Yes memang betul, tapi jika anda terkena bukankah ianya mencetuskan rasa bengang plus damn! dalam diri tatkala sedang mencari sesuatu yang dihajati via Google? Am I right dear? Apa yang paling penting di sini adalah CONTENT.

Okay-okay saya tahu, mendapatkan ranking yang terbaik di search engine seperti Google merupakan idaman buat mereka (bloggers) like hell – seperti saya juga. Sehubungan itu ramai juga yang menulis berkaitan dengan tips SEO dan rata-rata ianya tidak seperti sebuah bentuk keikhlasan. – yes i knew it kerana saya juga seorang pembaca yang baik. Seolah-olah penerangan yang dibuat adalah secara general dan ianya dapat di trace sebagai translation from English to Malay. Okay di sini saya akan bongkar sedikit isu tersebut menggunakan pemahaman dan cara saya sendiri. Saya berikan satu contoh sahaja sebagai Inspiration. Cuba klik di sini atau anda boleh search google sendiri dengan keyword ini “laman web lucah” atau “senarai laman web lucah“. Cubalah dan lihat. Kalau terjumpa link blog ini iaitu Senarai Laman Web Lucah | Sharul Nizam Ghazi, cuba klik dan lihat.

Okay teknik tersebut boleh saya katakan “bad plus high volume searching but good info to read“. Analoginya seolah-olah begini – Readers akan cuba baca info tersebut walaupun niat asal adalah bad and so bad. Saya yakin readers yang masuk tidak terlalu marah kepada saya instead of okay what info ni. Jadi saya akan dapat trafik percuma setiap hari dengan keyword ini. – Psst keyword tersebut adalah salah satu top search ke blog ini, lucahnya saya. Erm rasanya saya tak perlu terangkan lebih lanjut tentang teknik itu kerana saya yakin anda dapat memahaminya dengan baik.

Saya rasa cukup kot info tentang SEO ni sebab saya dah kurang berminat nak olah since terlalu banyak blog tempatan dan blog luar yang beri tips mengenainya. Nanti lari pula keunikan blog ini. Psst saya mengamalkan konsep niche blog yang lain dari yang lain setelah bersusah payah memikirkannya. I’m a unique person in the world – nah! tak habis-habis berkata begitu dalam hati sebagai motivasi diri berinfiniti.

I Looooose My Virginity

Saya banyak melakukan aktiviti online sepenuh masa (hanya pada hari minggu) – membuat pembacaan demi pembacaan yang kadang-kala orang lain tidak pernah terbaca. Facebooking saya ketepikan dahulu. Loading time dot dot dot Whoaa! Dah banyak sangat layan manga hentai semalam. Serius! Inomaru merupakan my Inpiration dalam penghasilan manga-manga hentai. Penuh dengan klimaks memuncak yang kadang-kala kelakar.

Kalau anda rasa anda sudah cukup umur, bolehlah download manga ini di sini. Kejap! saya ada letak password. Jika inginkan password untuk extract file tersebut, sila nyatakan di bahagian komen. Saya akan send terus ke emel anda secara senyap. Psst jangan sampai anda hilang virgin kerana melayan manga ini.

NOTE : Terdapat lebih dari 50 koleksi manga hentai simpanan peribadi berkualiti High Definition. Saya akan mula release sedikit demi sedikit jika ada permintaan. Erm, harap ada readers tercetus minat yang sama seperti saya. Atau mungkinkah hanya saya seorang – #foreveralone. No! even I am noob programmer, I still have my own life – #troll.

Asmara Kita Akankah Lama

Post ni saya tak tahu nak tulis apa. Ianya tercetus bila mana saya terjumpa gambar di bawah dalam my lappy. Pada masa yang sama lagu di bawah ada dalam folder yang sama. Saya cuba ingatkan kembali siapakah gadis di bawah. My hard brain telah diformat suatu ketika dahulu. Susah untuk direcognize semula. Apa-apa pun saya mula teringat apabila lagu di bawah diputarkan berulang kali.

[Picture telah diremove atas dasar-dasar terbuka aurat]


Kalau anda suka lagu ni, bolehlah download di sini : mediafire